E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

8 mai 2011

Recomandari de relaxare

Am tot zis ca va scriu cateva recomandari. Ei bine am pus degetele pe tastatura si am asezat in ordine gandurile incercand sa va redau cateva imagini din cele mai recente carti citite. 

 Orasul Domnului, Paulo Lins
Paulo Lins a reusit sa redea viata, vazuta din strada, din spatele gloantelor, a furturilor si a violurilor.
In favela exista un strat social total defavorizat, obligat la traiul comun violent printre dealerii de droguri, prostituate si sefi de banda.

Aici activitatea infractionala bate cea mai elementara educatie, copiii se implica in traficul de droguri, impusca mortal nu numai la comanda ci pentru dobandirea puterii, sperand sa ajunga stapanii favelei prin afaceri ilicite si banoasa.
Bazat pe o poveste reala, romanul prezinta evolutia Orasului Domnului in trei parti, de la fondarea lui in anii ’60, la ghetoul in care s-a transformat la sfarsitul anilor ’70 si actele de violenta care au izbucnit in anii ’80.
Pot sa spun ca m-am redescoperit in ultima vreme si imi place sa citesc SF, asa ca va recomand Omul demolat, de Alfred Bester:
La inceputul de secol XXIV, intr-o societate a viitorului schimbata aproape in totalitate, unde savarsirea unei crime nemaifiind inregistrata de mai mult de sapte decenii, se intampla un lucru neprevazut atunci cand un magnat al afacerilor reuseste sa evite sistemul politienesc, condusi de Esperi- oameni telepati care au abilitati si capacitati in sondarea mintii unui om de rand, astfel putand fi aflate din timp intentiile eventualilor nelegiuiti.
Actiunea este caracterizata de abundenta rasturnarilor de situatie, a scenelor de urmarire pe fundalul unui New York al viitorului, dar si pe alte planete. Sunt construite momente de nebunie si pierdere a simtului realitatii alaturi de scenele sangeroase specifice unei lupte pe viata si pe moarte.
Il consider un roman SF, thriller si cu multe elemente psihologice. Construit in jurul unei povesti politiste, trateaza natura umana, trauma, fuga de sine si iluzia realitatii in care traim, ne-o construim pentru a ne apara de ceea ce nu dorim sa aflam.

Mai am si altele pe lista, dar vi le spun alta data! Poate mai imi trimiteti si voi ceva nou!

13 comentarii:

  1. Orasul domnului este o carte senzationala. Foarte foarte buna si de 4 mii de ori mai reusita decat filmul...Si filmul este foarte bun! :)

    Omul demolat pur si simplu te hipnotizeaza.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am gasit pana la urma ceva de buzunar ca pentru mine si chiar e ultralight ca am citito in doar doua ore jumatate. :))
    "Eric Knight - Cine Pierde Castiga"

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa...ai venit cu portie dubla. :)) Eu cu SF-ul nu prea ma impac...prima insa, imi pare interesanta...si a doua, daca n-ar fi SF...inca o prejudecata de-a mea. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am facut ce-am facut si n-am fost si io la targul ala de carte de la Dalles :( SI ploaia a contribuit, dar si faptul ca am lucrat. Acuma, ce sa ma mai scuz... n-am fost si gata...

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Loopoo: Data viitoare nu mai scapi...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Andreea: daca te hotarasti sa incepi sa citesti SF iti recomand cartea de mai sus. O sa iti placa foarte mult, nu te gandi ca e cu mostrii sau cine stie ce extraterestrii...

    RăspundețiȘtergere
  7. Din cate inteleg e o fictiune privind civilizatia umana din viitor...conteaza foarte mult si stilul in care este scrisa...cu monstruleti si extraterestri chiar nu as citi.:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am mers foarte mult în urmă, pe blogul tău, așa că n-am de unde știi dacă ai scris despre asta, dar am citit recent ”Bărbați care urăsc femeile” de Stieg Larsson și o recomand cu căldură. E un mistery thriller foarte bine scris.
    Lectură plăcută! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Silavaracald: Pai apuca-te si fa-i o recenzie si intra si tu in concurs.

    RăspundețiȘtergere
  10. @silavaracald: Am vazut si filmul! Foarte bune cartile din seria neagra, le am pe toate si jumatate citite! Din pacate nu am timp sa scriu recomandari la toate cartile pe care le citesc...

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Ioana, ajuta-ma sa-mi fac o idee cu ce se mananca aceste carti atat de celebre.:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Toate sunt thrillere cu influente politiste(sau invers), de la editura trei( le gasesti pe site-ul lor) si au fost si la targ, nu stiu daca ai observat. Pentru mine sunt deosebite pentru ca toate sunt scrise de autori suedezi, islandezi si norvegieni, sunt foarte bune (actiunea antrenanta, personaje bine conturate si cadre nordice).
    S-au distribuit cu Gazeta Sportului in febr, martie si aprilie parca.
    Sper ca te-am lamurit cat de cat!

    RăspundețiȘtergere
  13. Le-am vazut adesea, dar, nu stiu de ce, am fugit de ele...poate pentru ca erau ceva apreciat de restul lumii si nu voiam ceva "de turma" si reclama care li se facea...acum parca le-as citi...mi-am aruncat ochii pe ceva recomandari despre ele...poate, poate...

    RăspundețiȘtergere