E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

1 martie 2011

Goana dupa martisoare

Ca e sarbatoare, inceput de luna, sfarsit de luna, inceput de anotimp, sfarsit de anotimp toate magazinele fac reduceri, promotii, cadouri si alte "bucurii" marunte pentru buzunar.  S-a dus si iarna cu luna cadourilor unde il vedeam pe Mos in permanenta aratandu-ne reduceri la diverse produse, s-a dus si ziua indragostelilor ( si aia imprumutata si cea asa- zisa autentica).

Acum avem insa alte motive de fericire: a venit luna Martie, adica martisoare, flori, mai pe scurt se vrea a fi primavara. Nu acelasi lucru il spune si temperatura din termometre. O data cu primavara se gasesc noi motive de "reduceri" si "premii". De aproape o saptamana Piata Sudului este invadata de comercianti cu tot felul de martisoare, jucarele, dulciuri, flori din cauza carora mergi cei 50 de metri in 10 minute.
Imi plac martisoarele si imi amintesc iar de copilarie, cand stateam cu o zi inainte si le faceam din carton, culori, boabe de fasole, orez, frunze, si alte ingrediente pentru mama, bunica si prietene. Se spune ca martisorul este simbolul primaverii si ne aduce optimism si credinta. 

In general, martisorul este oferit copiiilor, tinerelor fete si femeilor pentru a le proteja gingasia si sensibilitatea. Martisoarele se ofera de catre barbati tinerelor fete sau doamnelor dar pot fi oferite si de catre fete prietenelor, mamelor, bunicilor. In Moldova se practica obiceiul ca fetele sa daruiasca la randul lor martisoare barbatilor. 
Daca tot vreti sa oferiti un martisor e bine ca el sa reprezinte ceva pentru persoana careia ii este daruit. (Un cosar poate transmite bunastare, trifoiul noroc sau ghiocelul poate exprima gingasia.) 

Fiecare dintre noi purtam martisor de 1 Martie dar dupa cateva zile incepem sa ne intrebam cat trebuie sa-l pastram sau ce o sa facem cu el dupa ce-l dam jos?!  Astazi martisorul se poarta 12 zile si apoi se agata intr-un pom tanar. Daca pomului ii va merge bine atunci cu siguranta si cel ce a legat ata de martisor acolo va avea parte de un an bun, cu sanatate si "succesuri". 

Sa ma lamureasca si pe mine cineva de cand trebuie sa spunem La Multi Ani si de 1 martie? Am spus de Anul Nou si aproape toata luna ianuarie, acum o luam de la capat? Nu insusi martisorul este urarea in sine? 

11 comentarii:

  1. Asta-i tare cu La mulţi ani! Eu aştept să primesc mărţişor anul viitor fiindcă este an bisect.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ai observat ca damele isi zic intre ele La Multi Ani? Nu vad legatura!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am observat si acest La multi ani si am mai observat si mesaje de tipul celor trimise de Craciun,Revelion,Paste etc..adaptate bineinteles evenimentului. Sa nu uit pe 1 iunie sa dau si eu mesaj in care sa urez o vara frumoasa si pe 1 sseptembrie mesaje cu o toamna plina de roade :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. :))) Da am putea sa facem asta! :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Mărţişorul îşi are originile încă de pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna martie (zeul războiului dar şi al fertilităţii vegetaţiei). Probabil de aici mesajul: La mulţi ani... :)
    Personal, mi s-ar părea un gest drăgut şi original să mi se ureze o toamnă plină de roade sau o vară frumoasă :D
    Aaa... şi eu aş zice în fiecare zi La mulţi ani pentru că mi-ar plăcea să trăiesc muuuuuuulţi ani! :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am urat fetelor "Sanatate!" astazi si colegelor le-am luat martisoare cu buburuze pe care scria "Noroc!". Initial am avut o umbra de "demodare" cand le-am impartit, dar am vazut ca le-a placut...

    RăspundețiȘtergere
  7. ...si colegelor chiar le-au placut buburuzele, Rzv! si iti multumesc inca o data.
    @Johanna : io propun LA MULTI ANI sa se spuna doar de ziua de nastere ;;)

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Michelle: Si mai putem face o exceptie de Anul Nou, dar doar in noaptea aia...nu toata luna ianuarie!

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu propun ca urarea de "La multi ani" sa fie asimilata formulelor de salut :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. :))) Si asa ne-am plictisit de "CE FACI?" :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu pur si simplu nu pot raspunde la acest fals "la multi ani" decat cu un simplu multumesc... Toata lumea se uita stupefiata, ceva de genul... "tu de ce nu zici la multi ani?"... pai nu e ziua ta, nici a mea si vorba ta -nici revelionul :D

    RăspundețiȘtergere