E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

20 aprilie 2011

Cu toate boalele cu toate capu`

De voie, de nevoie a trebuit sa petrec ceva mai mult acasa, la Urziceni, decat am petrecut in ultimii patru ani. Motivul pentru care nu am fost activa pe niciunde este ca ustensilele din dotare (de acasa) merg cu incetinitorul si nu exista posibilitatea sa iti infigi tu cablul de net ca aia de acolo au conturi cu totul si cu totul speciale. Asa ca m-am conformat sa imi verific mailul o data pe zi si la fel activitatea pe aici.

Nevoia de fapt a constituit-o o investigatie mai amanuntita a stomacului meu, care de la un timp face fite. Ca in marea majoritatea oraselor de provincie, policlinicile sunt ultimele pe lista care ar trebui sa fie renovate. Si cea din Urziceni face parte din categoria asta. 

De cand ma stiu, ea e la fel, eu am mai crescut, m-am mai inaltat, am slabit, m-am ingrasat, m-am tuns scurt, m-am vopsit, am inceput pana sa nu mai cunosc noua tinerime din oras, dar ea e la fel. Neschimbata, cu tencuiala cazuta, acum in mai multe locuri, cu aceleasi usi masive din fier, cu geamuri sparte, cu tocaraie scorojita, cu mozaic lipsa, mucegai pe alocuri, linoleu rupt, calorifere infecte, neoane si becuri lipsa, frig, aceleasi mutre acre si din ce in ce mai multi bolnavi.
 Stand la coada, asa cum ne place noua sa stam cel mai mult, aveam impresia ca o sa ma imbolnavesc de toate bolile posibile acolo. Cei mai multi erau pensionari, de peste 60-70 de ani, se tineau in bastoane, tuseau, fluturau batiste, si se vaitau unul la celalalt despre multele boli de pe cv-ul lor. Ajunsesem intr-un punct in care credeam ca o sa imi prescrie doctora reteta nu numai pentru problema mea, ci pentru a tuturor.

Dupa ce ca in oras a mai ramas o mana de oameni, autoritatile nu fac nimic pentru binele lor. Sparg de 2 ani strazile, pun si scot tevi pentru canalizare si gaze, dar apa tot a namol miroase si are o frumoasa culoare neagra, au pus semafoare si niste sensuri giratorii care nu isi au sensul in 2 km de sosea si care in loc sa fluidizeze traficul mai mult il ingreuneaza. Au stricat toate intersectiile trantind niste placinte de beton cu un mot de pamant de nici nu ai loc sa iei virajul, au spart toate strazile si le-au lasat asa. Acum cu primavara asta capricioasa tot praful il ai in dinti si ochi si tot namolul pe incaltari.

Oare sanatatea nu ar trebui sa fie mai importanta decat bordurile alea schimbate in fiecare an?

9 comentarii:

  1. Cam peste tot in Romania este acest "deranj"...probabil ca din borduri se castiga foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din sanatate nu se castiga asa cum se castiga din borduri...aia de invart banii si bugetele, nu se trateaza in aceste spitale.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Andreea: da se trateaza prin afara, Austria, Elvetia, Italia...ce draq doar nu se duc in jegurile din Romanica...

    RăspundețiȘtergere
  4. Pana la urma, esti in regula? Daca tot a trebuit sa te supui unor investigatii in conditiile amintite...

    RăspundețiȘtergere
  5. da sunt ok... acum bagam pastile :))))

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, am vazut si eu in trecere prin Urziceni catre resedinta de vara (la mamaie la tara), minunatul giratoriu in care de cum intri dai fix intr-o mare groapa... Si cele 8-9 semafoare raspandite pe cei 7-800 de metrii de sosea principala. Parca acum a mai aparut un semafor nou...
    Cat despre sistemul medical; nu ai spus ca mai e doar o mana de oameni in oras? Pentru ce sa se mai chinuie sa mai renoveze si imbunatateasca...

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Casa cu Nuci: Unde e mamaia ta? Poi e o mana, ca majoritatea tinerilor au mai plecat, mai mor unii, dar vreo 15000 tot sunt. Sunt 2 intersectii minunate :))aia la intrare si inca una pe la mijlocul orasului, amandoua au in mijloc o frumoasa placinta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mamaia mea e undeva pe la 19 km inainte de faimosul Slobozia :)) Stiu ca ma enervau cele o suta de mii de treceri de pietoni (scuze semafoare sunt doar 2 parca) de pe soseaua pricipala in Urziceni, dar in rest orasul pare bine intretinut... Adica tot se mai lucreza la cate una alta. Acum stiu doar ca e un mare sant, groapa, transeu... vis a vis de stadion. Dar cine stie ce frumoasa locatie va rasari acolo dupa ce vor gata lucrarile ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce sa se mai termine!! Ca sunt asa de vreo 2 ani! Peste tot sunt numai gropi...si nu ai vazut explozia, craterul de pe centura! Nu cumva sa o iei pe acolo vreodata!

    PS: deci ai origini ialomitene?

    RăspundețiȘtergere