E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

29 martie 2011

Lectura Placuta ( VII )

Am inceput sa public chiar mai des decat imi imaginam recenziile voastre, si inca nu le-am aratat pe toate de teama sa nu va plictisesc. 
Astazi prezentam un nou concurent, Florentin Draganescu. Si-a luat inima in dinti si ne-a scris cateva randuri. Am avut dragoste, horror, drame, conflicte interioare si exterioare, acum avem un subiect nou, general valabil pentru toate timpurile si dupa cum se vede si pentru toate colturile lumii.
Lectura placuta!

În prima parte a romanului autorul îşi prezintă intriga, si printr-un sistem de opoziţii pregăteşte dezlănţuirea conflictului. Comunitatea indiană din Rumie dimensionată aici în liniile unui timp trecut cu valoarea de prezent, comunitate care trăieşte dupa legile nescrise ale străvechiului imperiu incaş. Cea de a doua lume o reprezintă marea proprietate din Umay, a moşierului Amenabar, cel care va sosi la Rumi pentru a-şi revendica,  abuziv, pământurile de aici.

În partea a doua a romanului izbucneşte conflictul dintre comunitatea din Rumi şi latifundiar. Amenabar cumpără totul, justiţia şi legile ei, mândria şi egoismul vecinilor, autorităţile şi o campanie electorală.
Ciro Alegria construieşte capitole întregi într-un ritm lent prezentând obiceiurile populare. Eroii se comportă în largul lor: firesc pentru ei, nefiresc pentru cititor, cu calm şi linişte meditativă.

Aşadar asistăm la eterna dramă generată de pământ, indiferent de meridianul geografic, iar drama eroilor  nu-i decât drama ţăranilor oprimaţi de feudalism.

Necuprinsă-i lumea şi vrăjmaşă, Ciro Alegria 

Multumim Florentin si te asteptam si cu alte recomandari!

5 comentarii:

  1. As mai face o singura completare: Surprinzatoare ,in acest roman,sunt apropierile care exista cu multe din paginile scrise la noi de Liviu Rebreanu.Sunt scene si figuri de eroi care par repetate in oglinda.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu ma gandeam la Ion, in timp ce am citit, chiar am vrut sa scriu, dar am zis sa las altora placerea de a descoperi!

    Iti dai seama ca setea de pamant se manifesta aproape la fel, sunt niste tipare de urmat pentru a construi un astfel de personaj.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sincera sa fiu, o carte care sa trateze tema pamantului m-ar putea atrage doar daca stilul in care e scrisa este unul placut. La Ion m-am gandit si eu cand am citit prima data recenzia, dar atunci n-am avut timp sa comentez... Nu pare a fi genul de carte de care citesc eu de obicei, dar m-ai facut curioasa cu scenele si personajele asemanatoare cu cele din Ion.

    RăspundețiȘtergere
  4. Florentin, cum ai gasit tu acest roman? Ce ti-a inspirat? Afara de apropierea de Liviu Rebreanu?

    RăspundețiȘtergere
  5. @andres,
    Il aveam si il am in biblioteca.
    Este un roman despre viata unei stravechi asezari din Peru.Un adevarat poem inchinat muntilor,pamantului,oamenilor din Anzi.
    Cartea pe care eu am prezentat-o este detinatoarea Marelui premiu continental din America Latina.

    RăspundețiȘtergere