E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

21 martie 2011

Lectura placuta ( IV )

       Aseara am primit un mail care m-a bucurat. Ma bucur sa vad si sa aud ca inca mai sunt persoane care iubesc sa citeasca, care prefera o carte buna in locul internetului sau televizorului. 

      Ce ziceti daca la mica mea "campanie" pro carti, pro lectura as adauga si un premiu? Bineinteles o carte! 

     Recenzia de astazi este trimisa de Renata Iura (mai multe informatii despre ea le gasiti pe blogcusimaialesdespre.blogspot.com/)

  
Potrivit Hertei Müller, fiecare țară e o insulă, iar în fiecare astfel de insulă fiecare dintre noi suntem o altă insulă mai mică. „Așezate una peste alta prin constrângere, două realități suprapuse forțat. Deși, oricare dintre ele te-ar fi putut zdrobi ea singură.” De aici par să pornească și cele nouă eseuri din „Regele se-nclină și ucide”. Este o scriere autobiografică despre două lumi: Germania și România, despre cuvânt și tăcere, despre viață și moarte, despre teamă și evadare, despre prieteni și însingurare.

Autoarea surprinde într-o manieră foarte lirică diferențele de limbaj din cele două țări în care a locuit de-a lungul vremii, modul în care aceluiași lucru i se spune atât de diferit. Încă din  perioada copilăriei descoperă tăcerea ca formă de exprimare. Pe atunci se năștea din teama de a vorbi într-o limbă pe care încă nu o cunoștea prea bine, dar și din observarea oamenilor de la țară care nu vorbeau mai mult decât era necesar pentru a-și comunica lucrurile importante. Mai târziu, tăcerea a devenit aproape singurul mod de se asigura că rămâne în viață, fiind urmărită îndeaproape de securitate și devenind conșientă de faptul că, de multe ori, cuvintele ei ar fi putut face rău și celor din jur, nu doar sieși.

Trăind ani de zile conștientă că i se pătrunde în casă, că viața ei e urmărită pas cu pas, că oricând ar putea urma încă un interogatoriu, dar mai ales văzându-și un  prieten care își ia viața nemaisuportând lucrurile la care îl supunea regimul comunist sau văzând un caz de așa-zisă sinucidere, dar în care se recunoșteau semnele unei crime, Herta Müller a avut momentele ei de profundă deznădejde și frică intrată atât de adânc ființa ei, încât ea a dispărut abia după părăsirea României.

„Regele se-nclină și ucide” ar putea fi considerată, până la urmă, o carte despre izolarea forțată a unui om, despre trecutul lui care nu se lasă uitat nici în prezent.

Regele se-nclină și ucide, Herta Müller


PS: Cum vi se pare ideea? Va motiveaza acum invitatia la lectura, avand in vedere ca exista si un premiu? Cum vreti sa se desfasoare concursul?

13 comentarii:

  1. Mulțumesc pentru publicare.
    Ideea cu premiul e bună. Un premiu dă întotdeauna un imbold, dar să sperăm că nu ăsta o să fie singurul motiv pentru care lumea o să citească sau o să scrie despre cărțile citite.
    Cât despre modul de desfășurare al concursului, organizatorul stabilește termenii și condițiile. Participanții trebuie doar să le accepte sau nu. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu sau fara premiu, de citit tot nu ma las :))
    Dar ideea unui premiu constand intr-o carte ar incanta orice cititor, zic eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Renata: Nu ma deranjeaza daca participa doar pentru premiu, macar sa citeasca! Cat despre conditii, vreau sa fie cat mai aproape de dorintele voastre!

    @ Nici eu nu ma las! :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Andreea: :))) ma ierti...e luni!

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, e luni...de aia mi-a luat ceva vreme sa inteleg de ce imi ceri iertare :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, interesant, nu este chiar o recenzie, dar a iesit bine :) Mare pacat ca suntem cercuri izolate, astia care citim din cand in cand...dar e bine si asa decat inexistenti...Chiar interesanta actiunea cartii, m-ai starnit asa putin :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Răzvan, eu am precizat de la început că nu e o recenzie, ci o recomandare bazată pe scoaterea în față a câtorva idei din carte. Poate trebuia să subliniez aspectul ăsta și la începutul prezentării.
    Mă bucur că te-a atras subiectul :)

    RăspundețiȘtergere
  8. ...perioada traita de Herta Muller in Romania anilor ’70 si ’80 ,care azi ni se pare un vis urat, pe care unii din noi l-am trait ,pe propia piele.

    As recomanda ... Animalul inimii.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Florentin: Poi ce mai stai ..pune degetele pe tastatura si scrie o recomandare, nu trebuie sa fie foarte mare, si trimite-mi-o!

    RăspundețiȘtergere
  10. N-am citit pana acum nimic de Herta Muller...o sa incerc, sa vad daca ma prinde sau nu. Pana atunci am ceva carti pe lista de asteptare. O recenzie fac si eu..am scris jumatate, dar m-am impotmolit un pic...

    RăspundețiȘtergere
  11. Nici eu n-am citit, dar daca am ocazia, promit sa o citesc pe doamna Muller!

    RăspundețiȘtergere
  12. Pe mine mă motivează simplul fapt că învăţ ceva câtu-şi de puţin din orice citesc! Bun şi premiul că nah...!

    RăspundețiȘtergere
  13. Deci va place cu premiu! Bun!

    Bogdan te astept si pe tine!

    RăspundețiȘtergere