E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

30 noiembrie 2010

Superstitii

Stiati ca aseara a fost Noaptea Strigoilor? V-ati pus usturoi pe la usa, geam si prin alte locuri pe unde ar putea intra umblaretii.... ca eu am uitat, nu de alta dar stiam ca asta seara ne baricadam cu usturoi.
 "Cand strigoii morti nu au cu cine sa se razboiasca, se duc pe la casele oamenilor unde incearca sa suga sangele celor ce au nenorocul sa le cada in maini. Pentru ca sa nu se poata apropia de case, oamenii, - e grija gospodinelor mai ales -, mananca usturoi in aceasta seara, se ung pe corp tot cu usturoi, sau numai pe frunte, in piept, pe spate si pe la incheieturile trupului. La casa se ung cercevelele ferestrelor, pe unde strigoii ar putea sa intre sau sa se uite in casa, facandu-se semnul crucii si tot astfel urmeaza si la usa si horn, pe unde de asemenea ea crede ca strigoii pot intra si iesi din casa" (Pamfile, 1914, p. 128). 
Asa ca nu e de glumit!!! 
Se mai zice ca fetele care si-au facut o painica sarata in care au pus un catel de usturoi si au mancat-o, noaptea vine Fat- Frumos de le aduce apa sa-si potoleasca setea, bineinteles in vis, si Fatul ala va fi ursitul !!! 
Sa nu uitati macar sa va puneti grausor la incoltit sa vedeti cat de bogat va fi anul ce vine !! Tot pentru a vedea cum va fi anul ce va veni, se aduc in casa crengute de visin, prun, mar sau cires si se pun in apa. Daca infloresc pana la Craciun inseamna ca anul este roditor.

In popor se spune ca Sf. Andrei (Mos Andrei) este cel care deschide frumoasa luna a cadourilor.  Toate cadourile sa vina la mineeeeeeeeeeee!!!!

2 comentarii: