E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

8 martie 2012

Papesa Ioana

Dintre toate scandalurile în care creştinismul a fost afectat, unul dintre cele mai ciudate a fost aproape uitat. 
Ați auzit vreodată de un papă femeie? Mai multe poveşti pretind că secretul ei a fost descoperit atunci când ea a intrat in travaliu prematur şi a dat naştere unui copil în timpul unei procesiuni publice.

Povestea ei pare a fi în cea mai mare parte legendă, este greu de spus cu certitudine dacă Joanna a trăit vreodată sau atunci când Joanna ar fi trăit. Câteva surse medieval încadrează activitatea ei religioasă între Papa Leo IV (847) şi Papa Benedict al III (855). 

Cartea Papesa Ioana te transpune în secolul IX, aducând în prim-plan diferitele conotaţii ale normalităţii acceptate în Evul Mediu. Donna Woolfolk Cross readuce în atenţia "omului modern" povestea uitată a unei femei care nu a vrut să ţină cont de limitările și impunerile perioadei în care a trăit și a dorit să aibă acces la cunoaştere și la alte drepturi care până atunci erau recunoscute doar pentru bărbați. 

Cartea este destul de voluminoasă și denotă documentarea serioasă a scriitoarei ce a încercat să surprindă cât mai bine mediul din care aceasta a încercat să iasă pentru a se face remarcată pe baza inteligenţei. 

Mit sau realitate, povestea Ioanei redată de Donna Woolfolk Cross recreează atmosfera secolului IX, în care societatea este pierdută în credințe și adevăruri bazate pe diferenţele dintre femei şi bărbaţi, puterea supremă a biserici asupra evenimentelor și faptelor zilnice și intrigile fără de care nobilii și preoții nu ar fi putut să țină frâiele societății.

„Antrenantă ... Papesa Ioana are toate ingredientele: iubire, sex, violenţă, duplicitate şi secrete mult timp îngropate.“ Los Angeles Times

*Această recenzie face parte din campania vALLuntar inițiată de Editura ALL.

PS: mi-a plăcut atât de mult această carte, încât aș putea să mă apuc de recitit imediat, 600 de pagini s-au dus pe nerăsuflate... 

21 de comentarii:

  1. Abia o astept!
    :)
    Cazul in sine este foarte interesant, dar asa cum arata cartea, devine si mai interesant.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am vazut doar un film pe tema asta si abia astept sa citesc si cartea:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intotdeauna filmele nu reusesc sa surprinda toate detaliile si nu iti dau libertatea sa iti imaginezi lucrurile asa cum ti-ai dori. Cartea este de nota 10!

      Ștergere
  3. Asta chiar vreau s-o citesc! Dar nu stiu daca e semn de inteligenta faptul ca a ramas gravida, fiind papesa! Oricum se zice ca in zilele noastre dupa ce papa e ales este verificat la cocosel de o comisie aleasa pe spanceana. Ceea ce ma face sa cred ca probabil n-a fost o singura exceptie cand femeile au reusit sa patrunda in biserica catolica pana aproape de varf :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se zice ca verificarea a fost introdusa dupa papesa, pentru a nu mai fi pacaliti!

      Ștergere
    2. Ehee, in ziua de azi, pot avea si altfel de surprize. :)))

      Ștergere
  4. Am citit-o mai demult. Te face să îţi doreşti să vezi Vaticanul, eu cel puţin aşa am simţit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincera sa fiu, ma face sa urmez intocmai traseul pe care l-a avut si ea... Sunt tare curioasa cum mai arata acum satucul in care se zice ca s-a nascut, bineinteles denumirile s-au schimbat, dar daca te chinui le poti gasi.

      Ștergere
  5. Am vazut un documentar pe aceasta tema si mi-a placut, cred ca voi citi si cartea in curand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu mai intai am vazut documentarul, dar nu pe tot, din pacate, iar la o saptamana am vazut cartea pe ALL.ro si am zis ca a fost un semn.

      Ștergere
  6. E foarte interesanta din ce ai povestit:D!
    Multumesc pentru recenzie:D!
    rux

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut recenzia si sper sa iti placa mai mult cartea!

      Ștergere
  7. Daca va mai aud cu filmele va bat! Puneti mana si cititi cartile :)
    Sunt si filme bune, care merita vazute. Dar niciodata cartea nu se va compara cu filmul. Niciodata. Cartea iti ofera libertatea de a-ti imagina universul creat de autor. Filmul ofera viziunea Producatorului asupra cartii. Atat!

    RăspundețiȘtergere
  8. Auzi, da' tu vrei sa citesc chiar toate cartile pe care le citesti tu? :))) Pana acum, ti-am calcat pe urme, in campania asta si sunt pe cale sa ma iau si dupa Razvan, insa acum regret ca nu mai am timp sa cer inca o carte. Asta ar fi fost sigur alegerea mea. Daca nu am rasfoit si sectiunea de romane istorice, ce sa fac? E prima oara cand aud de subiectul asta si din cate spui tu, as citi-o ca pe apa, far sa mai vad sau sa aud ceva in jurul meu, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea, din pacate nu am timp sa fac recenzii la toate cartile pe care le citesc...eram curioasa atunci! :)) Se pare ca ne potrim in ceea ce priveste stilul cartilor.

      Ma mai gandesc daca imi deschid o biblioteca publica! :))

      Ștergere
  9. Ma bucur ca ti-a placut recenzia mea. Am vazut "Papesa Ioana" la ASTRA si maine primul meu drum va fi acolo!

    RăspundețiȘtergere