E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

16 iunie 2011

Lectura Placuta ( XXIII )

Dupa cum o cunoastem pe Andreea, perseverenta si constiincioasa chiar daca are de facut proiecte si de lucrat pentru dizertatie, si-a facut timp si pentru noi. Multumim!
Dupa cum ti-am promis, uite recenzia la aceasta carte foarte captivanta, ce cred ca va starni mai mult interes decat precedenta.

Mi-am dorit cartea inca inainte de aparitie, scurta sa descriere determinandu-ma sa-mi doresc sa o citesc cat mai repede, asa ca imediat ce a aparut am achizitionat-o si in scurt timp am inceput sa o citesc. Inca din primele pagini mi-am dat seama ca e mult mai captivanta decat sugerase descrierea. E un thriller complex, cu puternice accente psihologice, ce te fac sa te intrebi la fiecare pagina citita unde se afla de fapt adevarul. Personajele sunt si ele foarte complexe, construite cu o maiestrie de fin psiholog, trairile interioare sunt puternic accentuate si descrise intr-o maniera in care reusesti sa traiesti aceleasi drame o data cu ele. Este interesanta si existenta a doua planuri ce trateaza perioade diferite de timp, legate insa intre ele de urmarirea acelorasi evenimente: perspectiva eroinei principale, si o perspectiva exterioara, ce urmareste pas cu pas ancheta intreprinsa de politisti in dezlegarea acestui caz misterios.

Zbuciumul interior al eroinei principale te pune pe ganduri, nestiind daca sa crezi in versiunea ei sau sa o consideri o manifestare a depresiei post-partuum. Alice sustine in mod categoric ca i-a fost inlocuit copilul in timp ce iesise in oras pentru doar doua ore, timp in care fetita ramasese cu tatal ei, un barbat aflat inca sub autoritatea mascata a mamei sale, o persoana foarte influenta in plan local, care nu accepta sa fie contrazisa nici macar de cei apropiati. Departe de a fi o dura, Vivienne, soacra lui Alice, reuseste sa-si impuna propriile decizii, conducand cu mult tact destinele membrilor familiei sale pana in cele mai marunte detalii...ce se ascunde in spatele personalitatii sale puternice, ramane de vazut. Nimic nu e ceea ce pare a fi. Mai mult decat rezolvarea misterului disparitiei copilului, cartea prezinta dramele interioare ale personajelor, determinate de relatiile dintre ele, de personalitatile nuantate pe care le au. Toate starile sunt zugravite atat de fidel, incat le percepi o data cu ele, simti revolta pulsand pe masura ce intensitatea acestora creste.

Secretele intunecate ale trecutului dau tarcoale, dezvaluindu-si chipul, putin cate putin...spre final, anumite secvente m-au facut sa rasfoiesc paginile anterioare incercand sa descopar indiciile pe care probabil le trecusem cu vederea fara a le observa importanta...o tensiune amplificata continuu, prin care autoarea reuseste sa-l tina pe cititor cu mintea incalcita in itele subtile ale acestui thriller spectaculos. Sentimentele, emotiile personajelor ocupa un loc important ghidand parca din umbra desfasurarea evenimentelor. Ai senzatia ca asisti la un scenariu rod al unei minti diabolice...dar oare cui apartine acea minte?...Pagina cu pagina incerci sa dezlegi miserul, supozitiile sunt din cele mai diverse, iar varianta cea mai plauzibila nu e de gasit...

Cu siguranta imi va ramane ceva timp in minte aceasta carte, impactul psihologic fiind unul extrem de puternic...nebunie, iluzie, elemente surpriza si un final pe care nu reusesti sa-l intrevezi pe parcursul lecturii...O carte care merita devorata pagina cu pagina...care nu te lasa sa adormi pana nu ajungi sa ii deslusesti tainele.
 
O papusa sau alta, Sophie Hannah
 

Un comentariu: