E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

4 martie 2011

Lectura Placuta ( II )

      Sa nu credeti ca am renuntat la ideea mea de saptamana trecuta, adica sa imi trimiteti si voi recenzii, pe langa cele facute de mine, pentru cartile voastre preferate si pe care vreti sa le recomandati.!
Fiecare recenzie primita va aminti, normal, autorul ei!


      Pana acum singurul voluntar a fost Razvan Ianculescu ( trebuie sa precizez ca datorita acestei recenzii Razvan a castigat, in 2010, concursul "Cel mai mare fan al lui Stephen King" organizat de Raluk.ro si Editura Nemira. Detalii aici )

       Dincolo de faptul ca ideile lui sunt de o originalitate ce depaseste deseori mintea si rationalul oricarui om, ideea lui din “Misery” ma zapaceste si astazi. Cartea asta as citi-o de 100 de ori daca as avea timp si as descoperi de fiecare data ceva nou.

      Are un stil nebun de a lasa cititorului libertate deplina sa isi construiasca personajele. Iata cum se prezinta cartea: doua personaje, un barbat si o femeie intr-o casa. Atat de simplu. Dar ce se intampla in mintea lui Paul, scriitorul celebru, care incape pe mainile solide ale “fanei” sale dereglate este superb. 

      Ma hipnotizeaza felul in care Paul se lasa condus de realitatea creata de Annie. O realitate bolnava, fara indoiala iesita din comun, dar atat de atractiva privita dintr-un punct de vedere exterior, al cititorului. Modul in care este descris procesul psihic prin care Paul se supune ipostazelor, devenind parte din nebunia lui Annie, este pe cat de infiorator, pe atat de frumos. Captivitatea si dorinta de supravietuire ajung sa faca dintr-un simplu om un animal de prada.

      Desi cu mintea facuta terci de la Novril, Paul totusi isi aduna toate fortele si reuseste sa puna la punct un plan diabolic, risca tot si castiga intr-un final. Iata cum “traiul” langa o fiara te preface in fiara, in cel mai de temut animal de prada. Paul are o singura sansa. Ataca decisiv.

     Un roman deosebit, vanatul devine vanator intr-un amplu si nebunesc proces de metamorfoza intelectuala. Desi il domina psihic si mai ales fizic, Annie cade in capcana, prada singurei sale slabiciuni: patima pentru romanele lui Paul. Si cand totul parea rezolvat, Maestrul King schimba ceva in final, prin cateva cuvinte simple te face sa tremuri din nou, “ea e, Annie este in camera lui de hotel, il va omori”…si da, Annie il omoara pe Paul, dar doar in mintea lui…era doar o pisica, Paul e viu, este in sfarsit viu.

Recenzie la Misery, Stephen King.

7 comentarii:

  1. Am inceput si eu sa-mi storc mintile si sper sa-mi iasa ceva pe care sa nu-mi fie rusine sa-l impartasesc altora.
    Cat despre recenzia lui Razvan, mi se pare bine realizata. Eu nu am citit nimic de Stephen King, nu stiu de ce am fugit de acest autor, insa citind aceste randuri, parca as avea curajul sa incerc. Totusi eu as fi evitat sa dezvalui surpriza din final, eventual doar as fi amintit existenta ei,lasandu-l pe cititor sa o descopere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cartile lui King sunt dementiale! Avem 12 carti de King si toate merita din plin sa fie citite!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu trebuie sa scrii multe randuri, doar ce ti se pare interesant, atat cat sa capteze atentia altora.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici eu nu as fi dezvaluit ideea din final, insa trebuia sa dau totul pentru a castiga acel concurs, doream asta neaparat, nu atat prin prisma premiului cat mai ales a titulaturii. Pe King il devorez, este autorul meu preferat din toate timpurile.

    Oricum, trust me, faptul ca am scris ce am scris legat de final nu strica absolut deloc lectura, desi poate asa pare. Vei citi si vei vedea, iti recomand Misery, Shining, Povestea lui Lisey, astea trei sunt in topul meu personal :)

    Hai cu recenziiiiiiileeee!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ti-am trimis mica recenzie prin formularul de la pagina de contact. Acum, recitind, parca nu mi se pare prea buna. Vezi si tu ce parere ai, daca nu o publici, nu-i nicio suparare.

    RăspundețiȘtergere