E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

2 februarie 2011

Munca vs Facultate

Am citit azi un studiu, nu mai tin minte insa unde anume, in care specialistii sustin si nu prea, munca in timpul facultatii? Adica 50% sustineau angajarea inca din timpul facultatii, pentru ca ar ajuta tinerii sa isi formeze o idee reala despre piata muncii si automat sa castige experienta.
Unii chiar credeau ca este necesara in zilele noastre dat fiind contextul economic al tarii si cruda realitate care nu mai permite tuturor familiilor sa-si sustina copiii in facultati, fie ele de stat, fie particulare si cu ocazia asta tinerii invata cum ar trebui sa lucreze cu tot felul de oameni, tinand cont ca pana atunci anturajul este format predominant din familie, prietenii din liceu si facultate.

Cealalta jumatate sustinea exact contrariul : studentul ar fi bine sa-si vada serios de facultate, sa-si insuseasca foarte bine notiunile teoretice ca cica ar fi destui angajatori care cauta tineri fara experienta pe care sa ii formeze si modeleze dupa principiile organizatiei. 

Din cate am observat pe piata ( din auzite de la diferiti prieteni, fosti colegi de facultate, din job-urile citite) se cauta persoane cu experienta cel putin intre 1- 3 ani, sa nu mai zic de middle level (3-5 ani) si chiar si asa e greu sa iti gasesti un loc de munca bine platit, in conditii ok si mai ales in care sa pui in aplicatie teoria pe care ai tocit-o in facultate.
Gurile mai zic ca nu ai fi in stare sa te axezi pe ambele parti : facultate si job. Bun si daca iti dai seama ca ceea ce inveti in facultate nu e chiar ceea ce iti doresti sa faci mai departe? Sunt de parere ca la noi se face o greseala in alegerea facultatii, acestea fiind de cele mai multe ori influentate ( de parinti, frati/surori mai mari, veri, prieteni sau chiar profesori). Dupa ce faci 3, 4 sau 5-6 ani de facultate iti dai seama ca nu e ceea ce iti doreai de la viata. Experienta nu ai, bani nu ai sa faci alta facultate, nu iti ramane decat sa te inscri la un master pe ceea ce vrei tu si sa incepi sa iti cauti un loc de munca.

Eu am lucrat inca din anul I, nu ca am fost fortata ci ca am vrut sa fiu independenta si sa imi fac experienta. Am fost bugetara in toti cei 3 ani de facultate, am muncit si am luat si nota mare la licenta. Se poate face si asa, dar cu destul de mult efort. Daca esti pregatit sa te trezesti la 6 si sa ajungi la 22 acasa, daca poti sa iti imparti timpul intre facultate, munca, prieteni, studiu si distractie nu ai de ce sa nu reusesti!
Am terminat facultatea si bineinteles, ca multi altii nu am lucrat si nu lucrez in domeniu, ci pe ce mi-a placut si altceva e cand te duci la interviu cu experienta in campul muncii.

Cunosc persoane care nu au muncit deloc in timpul facultatii si al masterului si dupa 5 ani de scoala in care erau bursieri nu isi gasesc de munca, nici macar nu au sansa sa se prezinte la un interviu sa demonstreze ca au ceva in cap si nu degeaba s-au axat doar pe facultate.

Voi ce parere aveti? Munca sau facultate? Sau munca si facultate? Cine greseste: invatamantul sau angajatorul?

6 comentarii:

  1. Se cheama paradox Romanesc. Nu este singurul...

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca e cel mai bine sa le faci pe amandoua, daca ai ocazia. mi se pare benefic sa muncesti in timpul facultatii(eu nu am facut-o din motive familiale, si acum imi pare rau) pentru ca astfel dobandesti experienta atat de mult ceruta de angajatori si pe care putini iti dau ocazia sa o dobandesti. in Bucuresti e mai usor sa iti gasesti un job in timpul facultatii.in provincie, insa, nu e atat de usor, nu prea se incurca angajatorii cu studenti.intr-adevar este importanta si alegerea domeniului in care te specializezi, dar cati dintre tinerii de 19 ani pot lua o hotarare care sa ii multumeasca si la 30, 40, 50 de ani?

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Andreea: Asa e, ai dreptate, iar in privinta alegerii facultatii e cu dus si intors pentru ca nu ai de unde sa stii care e drumul pe care vrei sa il urmezi.

    Si pana la urma ce e de facut?

    RăspundețiȘtergere
  4. pentru a nu mai avea someri cu diplome universitare cred ca ar trebui incurajata sau chiar impusa in programa universitara practica in companii de profil,astfel incat studentul sa dobandeasca si experienta in timpul facultatii(ma refer la cei care nu vor sa isi ia un job sau nu gasesc unul). bineinteles ca firmele nu ar accepta sa piarda timp instruind niste oameni de a caror capacitate nu au siguranta ca vor profita in viitor.dar aici ar trebui sa intervina statul care prin diverse programe sa incurajeze firmele sa ia in practica studenti. caci fara cunostinte practice, prea putini angajatori se incumeta sa iti acorde o sansa.chiar voiam sa scriu ieri un post pe tema facultatilor ce scot someri pe banda rulanta. citisem un articol si ma manca limba.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mda ar fi o idee... dar nu sunt sigura ca va avea rezultate prea mari. De exemplu si la mine la facultate in anul 2 am facut practica, ori unde ne-am ales noi ori repartizati. Bineinteles prezenta la practica a fost sub 30%, studentii au primit materiale si cam atat. Nu tu instruire, nu tu dorinta de a invata pe cineva meserie, nu tu nimic!
    Iar dupa terminarea si predarea proiectului de practica nu am auzit pe nimeni sa ramana in continuare la firma respectiva!

    RăspundețiȘtergere
  6. daca ar fi fost practica platita, sigur prezenta era mai mare. dar asta chiar nu stiu cum s-ar putea.mai sunt chestii de genul asta pe timpul verii, dar prea putine. cat despre dorinta celor din firma respectiva de a-i invata ceva pe studenti, normal ca e zero daca si avantajele sunt zero

    RăspundețiȘtergere