E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

22 februarie 2011

Gen...Transformers

Am observat ca de la o vreme, sa zicem 2-3 ani, pe site-urile de socializare unde toata lumea isi face profil, fiecare persoana trebuie sa isi posteze cel putin o poza, "superba", editata si paraeditata.
In general persoanele care abuzeaza de astfel de poze sunt bineinteles fetele/femeile. Sunt persoane care din natura jobului au astfel de poze, dar nu inteleg de ce se simte nevoia acuta de perfectionare a pozelor, de modificare a realitatii. In mod normal iti faci un astfel de cont pentru a socializa, adica pentru a-ti face prieteni, mai intai virtuali si daca vrei si ai posibilitatea, sa ii transformi chiar in prieteni reali. Unii isi fac tot felul de conturi pentru a promova ceva: fie pe ei, fie un serviciu pe care l-ar putea oferi fie mai stiu eu ce. 
Cunosc si oameni care au poze atat de editate incat originalul nu mai seamana cu rezultatul, asta nu ar fi o problema daca nu s-ar mandri cu astfel de poze. 

O mare influenta in transformarea asta in masa a pozelor o are publicitatea. Fie ca te uiti la TV, fie ca iti cumperi o revista sau ziar, fie ca mergi pe strada nu ai cum sa nu vezi vreo reclama, in care marea majoritate a produselor sunt prezentate de modele. Bineinteles ca nici fetele sau baietii care fac reclama respectiva nu arata asa in realitate, nu au tenul perfect, nu au nasul perfect, nu au culoarea ochilor asa de clara, dar cu toate astea devin idealuri pentru unii. Toate pozele sunt prelucrate in diferite programe, iar inainte de sesiunea foto sunt aranjati de specialisti, nu stau singuri in fata oglinzii si isi retuseaza machiajul. Toata lumea practic e constienta de faptul asta, dar putini isi pun poze care sa ii reprezinte intradevar. 

Sunt curiosa daca asemenea persoane, care au poze modificate s-au intalnit vreodata cu prietenii virtuali sau cu prieteni mai vechi, pe care nu ii mai intalnise demult si singurul mod de comunicare era internetul, cum s-au simtit cand ceilalti au vazut ca de fapt in realitate ochii nu ii sunt asa de luminosi, parul asa de stralucitor, gura atat de perfecta, talia atat de subtire.

Si pana la urma sa iti faci prieteni nu ai nevoie de o infatisare de printesa/print, de poze editate, stralucitoare, ai nevoie sa fii tu insuti, dar cam greu mai gasesti oameni care se simt bine in pielea lor. Degeaba esti frumoasa daca atunci cand nu mai esti in spatele calculatorului nu poti sa porti o discutie si debitezi numai prostii.

Minciuna are picioare scurte si e atat de usor sa gasesti pe net o gramada de detalii despre aproape oricine! 

2 comentarii:

  1. Din pacate, unii uita sa fie ei insisi, prefera o imagine artificiala, care le da mai multa incredere in ei in plan virtual.Perfectiunea realizata prin retusuri e promovata intens si atunci multi isi doresc sa aiba si ei o imagine perfecta. Chiar daca doar in poza. Nici nu stiu daca se mai gandesc la impresia pe care o fac celorlalti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema apare nu la persoanele care au poze artistice, fie ele peisaje ci la persoanele care au tot felul de inimioare, modificate culori sau marimi, scris, etichete sau alte prostii. Am cunoscut destul de bine o astfel de persoana, care se 'photoshopa', iar in realitate uneori era usor vulgara chiar dezgustatoare!

    RăspundețiȘtergere