E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

8 septembrie 2011

Joaca de-a scoala

Mi-am adus aminte aseara ca mie in copilarie, incepand de pe la 6 pana pe la 13 ani imi placea teribil sa ma joc de-a scoala.
Ne strangeam vreo 8 copii, ne asezam frumos la umbra, pe scaunele, gaseam vreo curte disponibila unde nu deranjam pe nimeni, ne cumparam caiete ( unul dictando si unul de mate) ne luam stiloul, creionul si guma de sters si ne aranjam ca la scoala, in banci improvizate. Bineinteles ca trebuia sa fie cineva dna invatatoare si cine se pricepea mai bine la dat ordini si la citit decat subsemnata. Nu vreau sa credeti ca ma laud, dar asa era. Am inceput prin a scrie doar litere de tipar si in oglinda, dar pana la urma la insistentele mele mama a rabdat si m-a invatat. Asa ca in clasa I ma luptam cu bastonasele pe care nu aveam niciodata rabdare sa le fac si sfarseam prin a rupe caietele si urland, cand eu, cand mama. 


Revenind la orele in aer liber. Noua chiar ne placea ca in vacanta de vara sa mai tinem "ore deschise", unde citeam, scriam dupa dictari si normal socoteam, de la ecuatii simple pana la cele mai greute unde ne scarpinam mintea. Am pastrat pana mai tarziu foitele cu lucrarile pe care le dadeam "invataceilor" mei, erau corectate cu stilou rosu. Imi aduc aminte ca eram foarte seriosi cand venea vorba de lucrari, nu ne prosteam. Poate asta ar fi motivul pentru care noi suntem mai responsabili, noi nu am vazut scoala ca o pedeapsa, ca ceva de netrecut. Eram obisnuiti sa invatam singuri, fara meditatii scumpe. 

Nu vorbesc acum de exceptii vorbesc doar de cei ca mine, cei care sunt pe aceeasi lungime de unda cu mine, ca erau si atunci lepre si de care nu s-a lipit nici un fel de carte, este alta mancare de peste.  
Ma uit la putinii copii care i-am vazut in vara asta jucandu-se pe afara si ma gandeam oare ei ce se mai joaca! Voi ce va jucati? Cum va distrati in vacanta de vara?

2 comentarii:

  1. He he :) si eu ma jucam de-a scoala in copilarie dar noi doar ne prefaceam ca scriem si pe beton si mai mult de 5 copii nu eram niciodata ;)). Cat despre copii de azi chiar ma uitam si eu vara asta la ei caci la mn la bloc nu ai loc de ei si iti atrag atentia cu tipetele lor si i vedeam foarte mult ca se dau cu bicicleta si ca alearga unu dupa altu si se ascund unu de altu (o fi ceva "de a v-ati ascunselea 2)

    RăspundețiȘtergere
  2. OMFG! ca sa zic asa. ce nu ma jucam cand eram mica. Ne jucam de-a scoala (eram in jur de 15 copii, puteam sa spunem deja ca suntem o clasa). Plus ca fetițele îmbrăcam papușile si baiețeii se jucau cu tractorasele in nisip.
    Jocuri care am vazut ca sunt pe cale de disparitie:
    - Țară Țară vrem ostași
    - De-a v-ati ascunsele
    - Țările
    - Șotronul
    - Rațele și vânătorii
    - Leapșa
    - Coarda
    - Lapte gros
    - Capra (cum zice o melodie ”Ei au altele in cap atunci cand aud de "capra"”)
    NU am mai vazut copii din ziua de azi jucandu-se asa ceva. Cum zicea aceiasi melodie
    ”Privind in urm-acum toate astea parca
    Sunt povesti de demult care incep cu-"a fost o data
    Poate-s io nostalgic si-habar n-am ce credeti voi
    Dar copiii de azi parca-s mult mai tristi ca noi”

    RăspundețiȘtergere