E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

5 septembrie 2011

Atunci si acum

Inainte femeile aveau o teama pe care astazi nu o mai regasim in gandurile si in principiile lor. Poate ca totul a pornit din antichitate unde meseriile aveau denumiri numai pentru barbati, multe dintre ele pastrandu-se neschimbate numai ca acum poti sa pui in fata Doamna.

Inainte femeile nu gandeau macar ca ar putea prelua cuvantul privind orice problema, ca ar putea sa se impotriveasca la cerintele societatii si mai ales la cerintele sotului, familiei. Orice strop de initiativa era privit ca o mare obraznicie. Femeile daca se intalneau si discutau altceva decat familie, copii, mancare sau indeletnicirile vremii erau considerate prea libertine. S-a trecut si peste asta. Apoi erau considerate prea libere daca isi permiteau sa iesa in oras, sa nu fie insotite si mai ales sa fie vazute prin localuri. 
Era periculos sa fii libera, sa ai idei, sa te opui rutinei de secole privind activitatile femeii.

Acum vad in schimb in marea majoritate a femeilor o alta teama. O teama care pana nu demult era o obisnuinta, o datorie. Astazi femeile, nu toate, dar un procent din ce in ce mai mare, nu se tem de libertatea pe care o au si pe care o pot folosi asa cum vor, fara sa mai fie judecate asa de aspru. Imi dau seama ca acum, frica femeilor este sa nu para prea de casa. Nu vor ca nimeni sa stie ca ele fac mancare sau ca invata sa faca, ca fac ordine, curatenie, ca duc gunoiul, ca stiu sa coaca placinte si sa spele rufe. Nu trebuie sa stie nimeni secretele lor ca nu cumva sa nu le creada casnice- femei de casa. 
O perceptie gresita, proasta. Nu stiu cine le-a indus a asemenea idee, dar stiu cu siguranta ca nu este o rusine.


Cum e mai bine? Sa stii si sa negi ca stii, sa stii si sa arati sau sa nu te intereseze? 

3 comentarii:

  1. Bravo!
    E rusinos sa faci mancare, e trendy sa mananci in oras.
    E rusinos sa speli rufe, e trendy sa le arunci si sa-ti iei altele noi.
    E rusinos sa stai incasa, dumina seara, sa te uiti la un film, e trendy sa mergi in bar sa bei.
    E rusinos sa duci gunoiul, e trendy sa-l lasi acolo.

    God dam modern times...

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta cu femeia de casa o vad prin spoturile americane anii 50-60 in care deobicei ea sta acasa si discuta cu alte gospodine sau are grija de cei doi copii(eventual obraznici) sa le dea Kellogs si Coca Colla pana se intoarce el de la munca in noul sau Ford de familist, ea spala cu Tide, el se rade cu Gillete si pleaca impreuna la cumparaturi sa ia diverse din banii munciti de el.

    RăspundețiȘtergere
  3. DA, asta cica ar fi femeia de atunci! Dar acum? Cum o poti descrie?

    RăspundețiȘtergere