E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

30 august 2011

Portretul unui barbat imatur

Noroc ca imi mai vin ajutoare din cand in cand si mai primesc recenzii, ca eu nu am timp sa fac recenziile in acelasi ritm cu cititul cartilor. Acum m-a ajutat Razvan si ne-a scris cateva randuri despre Portretul unui barbat imatur de Luis Landero, carte ce face parte din colectia Strada Fictiunii de la editura ALL. 

Nu conteaza cum il cheama, conteaza cine sunt prietenii lui. Un barbat ajuns la varsta maturitatii isi prezinta viata intr-un mod inedit: povesteste aparent fara logica, interactiunile pe care le-a avut de-a lungul timpului cu fel si fel de tipuri de oameni.
Fiecare intamplare creioneaza o alta trasatura, fiecare actiune, fiecare decizie pe care o ia la momentul respectiv, il face pe cititor sa deduca tipul in care se incadreaza povestitorul. Eroul este casatorit, dar asta nu inseamna ca iubeste. Are sute de cunoscuti, dar asta nu inseamna ca are prieteni. Are mii de intamplari de povestit, dar asta nu inseamna ca este un bun povestitor.
“Barbatul imatur”, asa cum il prezinta autorul, nu se sfieste sa relateze cele mai intime intamplari prin care a trecut, cum nu se fereste nici sa declare ca modul in care a actionat la un moment dat a fost gresit. Nu isi propune sa invete din greseli, din simplul motiv ca este prea tarziu.
Luis Landero ne propune o altfel de povestire. O povestire de tip “marturie”, fara inceput, dar cu un sfarsit mai mult decat surprinzator.

4 comentarii: