E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

4 iulie 2011

Jale...pe vale...

Aseara cand imi spunea mama de rezultatele de la bac nu stiam ce sa fac: sa rad cu lacrimi sau sa dau in plans.. pentru ca asta e viitorul chiar daca vrem sau nu, il acceptam. 
Ziarele au pus tot felul de titluri pompoase cum ca ministrii ar fi de vina ca sunt astia prosti si nu au reusit sa treaca bacul. De vina e tot sistemul pornind de la ministrii, profesori, elevi si parinti. 

Ce tragere sa mai aiba un profesor cu un amarat de salariu sa stea 6 ore pe zi sa le predea maimutelor din clasa teoreme, principii, integrale, cand aia nu sunt in stare nici sa scrie corect?! De cand a inceput moda scrierii prescurtate pe internet si mai ales cu "sh", "tz", "k", fara cratime si alte reguli de ortografie, copii au luat-o de buna si au uitat ce litere au invatat in clasa I. Mi se pare rusinos sa nu iei nota de trecere la bac cand tu te lauzi cu medii mari, bani, masini, iesiri in cluburi si alte plimbari exotice. 

Acum toti se plang ca au mult de invatat. Si noi am avut la fel, plus inca o materie, si ne-am plans si noi, dar pentru ca luam mai putin 9,5 nu pentru ca nu eram in stare sa trecem examenul. Tin minte cand am dat BAC-ul jumatate din liceul meu am avut media peste 9 iar notele erau la diferenta de cateva sutimi si nu cred sa fi fost mai mult de 2 picati.
Anul trecut dupa examenul de licenta am trecut pe la facultate chiar atunci cand era perioada afisarii rezultatelor si m-am mirat ca nici macar nu se ocupasera locurile de la buget. In 2007 pentru examenul de admitere la ASE eram 25 de elevi pe loc, iar acum din cate am auzit nu se mai inscriu pentru ca sunt subiectele grele la admitere. Pai tu ce vrei? Nu esti in stare sa scrii, sa citesti nici nu mai zic, nu esti in stare sa treci materiile in timpul liceelor si habar nu ai de bac si tu vrei la facultate la stat? De ce? Pentru ca esti prost? Din punctul meu de vedere sa creasca si mai mult taxele la universitatile de stat sa nu isi mai permita toti prostii sa isi fluture diplomele. Nu poti sa treci de un examen de bac atunci imi dau seama cat de competent esti!

"A fost un examen deosebit de greu. Asa a simţit copilul, dar si noi, ca avem studii superioare si ne dam seama." Si daca ai studii superioare la Spiru unde nu ai nevoie sa faci nici un fel de prezenta iar examenul grila are intrebarile publicate inainte de sustinerea lui asta inseamna ca te duce bila? Stiu ce fel invatamant e ala ca am avut o colega de apartament ce facea jurnalismul la Spiru si nici nu stia sa scrie, iar pentru lucrarea de licenta a dus un proiect luat de pe net fara sa il modifice. Astea nu sunt studii superioare dragilor. Asta e schimb pe schimb: iti dau bani sa imi dai o diploma.

Daca pana acum 2 ani se faceau topuri cu cele mai bune licee si cele mai bune note, acum se fac topuri cu cele mai proaste in care nu s-a promovat deloc sau unde au trecut doar vreo 2-3. Jalnic!

7 comentarii:

  1. Înțeleg că ai dat bac-ul în 2007, la fel ca mine. Faptul că jumătate din liceul tău a luat peste 9 la bac nu înseamnă numai „prostirea” de la generație la generație pentru că, să fim serioși, cum s-a ajuns așa brusc de la 80 la 40% într-un singur an? Sigur, e vorba de faptul că anul ăsta nu s-a mai copiat sau s-a copiat mult mai puțin. Nu știu ce liceu ai făcut tu, dar eu am terminat Cantemir (care, când am intrat eu, era al patrulea din București și în orice caz nu e considerat un liceu rău) și s-a copiat pe rupte la bac. S-a dat șpagă la profesori. Elevi care nu treceau clasa au luat 8-9 la bac. În toalete era plin de cărți cu cele 100 de variante. Și atunci bine le-au făcut ăștia, măcar acum au luat și ei măsuri! Ceea ce vreau eu să spun e că acum s-a arătat, în sfârșit pe bune, care e nivelul învățământului românesc. Și e de mult așa. Să fim serioși, dacă te interesează măcar puțin, treci bacul. Dar ăștia se bazau toți pe copiat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu, ai mare dreptate! Acum ca au fost supravegheati serios, plus camere si debarasati de orice mijloc de informare au ramas cu ochii in soare. Doar nu le-a scazut inteligenta niste amarate de camere? Si pe "vremea noastra" s-a copiat, dar elevii care erau buni au dovedit asta si la bac si nu prin copiat.
    Am putea sa facem o comparatie intre generatii si nu cred ca iesim in plus doar ca am avut variantele alea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai dreptate! Asta este viitorul, foarte sumbru... Un sistem bolnav, dar si niste elevi de tot plansul...Nu se mai vrea...iar vinovati sunt fff multi, iar daca nu ne trzim la timp avem toate sansele sa inaintam ca "racul".
    Si sa nu uit...te citesc de ceva vreme, imi place ce vad, de aceea te-am adaugat pe blogul meu. Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Merci frumos! Te mai astept pe aici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Chestiunea asta deja nu se mai numeste Jale, se prezinta ca realitate si ne afecteaza pe termen lung.

    Sunt indignat, dar chiar nu putem face nimic...

    RăspundețiȘtergere
  6. E plin de cercelati/tatuati/etnobotanisti care-ti mai dau si peste nas ca domne sunt ei desteptii pamantului. Unii chiar daca ar vrea sa invete(si ma refer din licee pe profilul dinti la grebla, nu alea bune unde deobicei ajung copii fara griji)vad ca n-au ce le pune ai lor pe masa si aleg mica combinatie sa faca un ban in loc de matematica. Profesorii au la randul lor niste salarii de Domnul Trandafir wannabe. S-au facut vre-o 4-5 reforme si la urma vine si nea' Domnu Fluieriu:
    - Ahaha, vedeti?!?

    RăspundețiȘtergere