E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

8 iulie 2011

Gandim sau ne spalam creierul?

Pentru mine cartile se impart in 2 categorii: carti ce imi pun mintea sa lucreze, sa intre in alte orizonturi nu foarte bine explorate pana acum si cartile care te spala pe creier ( poate a fost cam dur).


Prima categorie este preferata mea, normal. Invat lucruri noi si nu ma refer la o carte tehnica sau despre alte stiinte, ci inveti sa gandesti altfel, sa percepi altfel, sa analizezi altfel. Imi  place sa citesc horror, thriller, carti pline de suspans, de psihologie si daca mai arunca si o urma de umor, fie si el negru nu am decat sa ma declar pe deplin multumita de alegere. Am intalnit oameni care dupa ce au citit o carte recomandata de mai multe persoane, ca fiind una buna sau foarte buna au zis ca totul pare prea neverosimil. Mi se pare si normal, e o carte, e fictiune, e imaginatie! Daca vrei ceva real cumpara-ti o carte tehnica, poate "Mecanica fluidelor" te va ajuta!

In a doua categorie eu includ acele carti scrise doar sa iti spuna cum, cand, unde, de ce, in ce fel si ce au realizat autorii, iar tu trebuie sa faci intocmai daca vrei sa ajungi cineva, sau macar sa ai liniste sufleteasca si multumire deplina. Nu pot sa includ cartile in categoria jurnalelor, memoriilor sau biografiilor pentru ca nu merita, mie mi se par hartii umplute cu randuri de cuvinte. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar din cartile alea glamour nu stiu ce  se poate intelege. Mi-au trecut si mie prin mana 2 carti de genul din care nu am priceput mare lucru: ce a facut cu ala, cu aia, de ce nu merge relatia, ce ar trebui sa faca si totusi nu e in stare sa-si puna in practica propriile sfaturi, cum se desparte de ala, cu fuge cu ala, cum se intoarce acasa si ramane singura, iar despre cealalta nu stiu ce sa va spun pentru ca mi s-a sters complet din minte. Probabil cartuliile astea sunt un fel de Sandra Brown, asa telenoveliste, siropoase si pline de nimicuri ( nu am citit nimic de scriitoarea amintita). 

In ultima vreme mi-au trecut mai multe carti prin mana, dar nu am mai avut timp sa le mai prezint. Bine, m-am gandit ca nu cumva sa va plictisesc cu atata lectura. 
Pentru ca e vineri, si pentru ca peste o ora incepe oficial week-end-ul (pentru unii) nu pot decat sa va doresc odihna placuta, distractie cat cuprinde, veselie si vreme frumoasa!

6 comentarii:

  1. Pai, sa mai trimitem recomandari sau nu? Cat despre cartile din a doua categorie...fug de ele cat pot, n-as putea citi ceva de genul cum sa stai in cap fara sa te doara creierul nici sa ma bati. :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Da mama, trimite! Am zis ca nu am mai scris eu recomandari! Stiu ca si tu esti anti cartilor cum se mananca un bob de orez cu furculita! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. „Nu pot sa includ cartile in categoria jurnalelor, memoriilor sau bibliografiilor pentru ca nu merita”
    Biografiilor..., bibliografia e altceva... te-o furat condeiul... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai! Nu ai citit Sandra Brown??? Mai, mai! Erau magice cartile ei cand eram mica :)) Si pasiune si intriga si de toate, adevarate telenovele! Iti recomand Matase Frantuzeasca, parca avea si un pic de roman politist in ea...

    Imi plac mult si cartile astea usurele, de nu e nevoie sa gandesti, doar sa citesti pentru a afla ce se intampla mai departe. E un fel de oxigenare a creierului. :D

    RăspundețiȘtergere
  5. @Octi ..ai dreptate m-au furat tastele... mi se intampla des sa gandesc ceva si sa scriu altceva :)))

    @Andres: nu am citit nimic de ea, nici mama nu era pasionata de cartile ei si nu am avut unde sa trag cu ochiul..

    RăspundețiȘtergere