E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

26 ianuarie 2012

Britania Road 22, Amanda Hodgkinson

Pentru ca mai am ceva carti in biblioteca de la Editura ALL, mi-am zis ca pana vine cartea sa nu stau degeaba. Asa ca m-am pus pe citit si scris! 

Intotdeauna mi-au placut cartile ce au legatura cu al doilea Razboi Mondial. Nu trebuie sa imi descrie luptele, conspiratiile sau alte aspecte ce tin de istorie. Pentru mine o carte ideala este o carte ce leaga personajele nu prin lupa fizica, ci mai ales prin cea psihica si sufleteasca. 

Britania Road 22 este un astfel de roman. Intr-un capitol actiunea este in prezent, si cand ma refer la prezent nu zic de an ci imediat dupa razboi, iar in urmatorul te intorci in timp, de unde trebuie sa culegi de pe drum cateva amanunte, detalii care te ajuta sa pui cap la cap drama personajului principal, Silvana.

Actiunea se desfasoara in Anglia, intr-o societate tipic britanica, dar si undeva prin padurile si salbaticia Poloniei, cu sase ani in trecut . Razboiul nu are nimic eroic in el, nu transforma doar mentalitatile oamenilor care l-au vazut direct, care au fost pe campul de lupta, ci si a celor care fug de el, fie ca sunt lasi fie ca sunt nevoiti sa faca asta. 

Fuga din oras a Silvanei nu se rezuma doar la o simpla ratacire prin Polonia, ci la lupta pentru protectia copilului, la lupta pentru supravietuire, unde sunt implicate atat inselaciuni, minciuni cat si crime. 

Dupa sase ani in care viata putea foarte bine sa fie asemanata cu a unor animale, dupa perioada petrecuta departe de sotul ei, asa zis fost soldat, purtarile ei arata treptat cat de grave sunt ranile lasate in sufletul si inima unei mame, unei femei. Reintoarcerea la societate si obligatia de a uita cat mai repede prin tot ce a trecut scot la iveala un comportament dual, rece, uneori nebunesc si salbatic din partea Silvaniei si a fiului ei. 

In cele 340 de pagini am descoperit treptat cum fiecare personaj se inchide in propriile ganduri si povesti doar pentru a incerca sa lase in urma trecutul si pentru a se adapta la societate, mi-am dat seama ca uneori timpul schimba chiar si sufletele, dar mai ales pe cele in suferinta. M-au enervat personajele cand nu puteau sa isi exprime sentimentele la fel de deschis si intens pe cat simteau si as fi vrut sa intru in carte sa le spun ca minciuna sau tacerea nu duce la nimic bun. 

Am trait timp de cateva ore printre oamenii si locurile construite de Amanda Hodgkinson, iar la final m-am trezit ca si cum as fi vizionat un film, nicidecum nu mi s-a parut ca am citit o carte. 

Sustin campania vALLuntar initiata de Editura ALL si cine vrea sa participe la campaniea poate afla mai multe detalii AICI!

12 comentarii:

  1. Imi place campania ALL, au avut o idee atat de buna! In afara de avantajele directe, acelea de a promova cititul si scrisul, dar si voluntariatul, ei reusesc sa promoveze si interactiile intre cei care citesc :) Cu alte cuvinte, am ajuns aici din cauza lor si imi pare place ce am descoperit.
    N-am citit cartea pana acum, dar imi place cum ai descris-o si am sa o adaug pe lista mea de anul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca ai ajuns datorita lor! Acelasi lucru as putea sa zic si eu! Ajung la tine cu ajutorul campaniei vALLuntar!
    Cat despre carte ti-o recomand cu drag, este o lectura usoara, merita sa cari cartea cu tine in metrou, la facultate, serviciu, cafenea pentru ca 1. nu cantareste mult si 2. este destul de antrenanta!

    La buna recitire!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si toata asta in 10 minute ? Esti tare.
    Daca ma chinui poate reusesc si eu o recenzie. Nu m-am hotarat inca la ce carte sa fac...ma mai gandesc :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate te gandesti pana in martie cand se termina campania! :)))

      Ștergere
  4. @Kadia, bine ne-am regăsit şi aici, pe blogul scumpei noastre Ioana - pe care ne bucurăm că am reuşit să o cunoaştem şi personal (la fel şi pe Răzvan :)

    Poate reuşim să ducem interacţiunea şi mai departe, în offline, poate încă se poartă cluburile de lectură şi reuşim să mobilizăm mai mulţi cititori, ce credeţi?

    @Răzvan, te aşteptăm pe e-mail :) repejor :P

    @Ioana, din nou - mulţumiri şi spor la comentarii. Avem nevoie de ele!

    Loredana Modoran
    Online Coordonator Grupul Editorial ALL

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa stii ca m-ai convins. N-am explorat eu pana acum Strada Fictiunii, dar nu e tarziu nici acum. Voi incepe cu cartea pe care am solicitat-o echipei all.ro pentru campania vALLuntar si apoi, voi vedea care imi vor fi achizitiile. Cartea despre care ne-ai povestit acum sigur va fi pe lista.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce se termina campania iti pot imprumuta cu placere cartile pe care vrei sa le citesti.

      Ștergere
  6. Foarte frumoasa cartea! Mi-a placut foarte mult, am citit-o in doua zile, pur si simplu nu am putut sa o las din mana :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Eh..din cate vad singura modalitate o sa fie sa citesc toate cartile din Strada Fictiunii. In fiecare zi descopar una mai buna ca alta:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii! Eu cand trebuie sa ma apuc de citit, dau cu banul! :))

      Ștergere
  8. Felicitari pentru participarea la campanie! Si eu particip, acum astept cartea nr. 2 :).

    RăspundețiȘtergere
  9. Pare foarte interesantă cartea asta, o trec şi eu pe lista de lectură. Mi se pare halucinant că acum doar 70 de ani în Europa şi în România se întâmpla un război, cu toate atrocităţile lui.

    RăspundețiȘtergere