E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

6 februarie 2012

Traditional sau modern?

Individualism nu inseamna neaparat egoism. V-ati gandit ca inseamna si decizie cu privire la propriul destin, la propria evolutie? Ca filozofie este teoria care considera individul drept valoare suprema în toate domeniile vietii.

Acest individualism pe care unii habar nu au sa il defineasca de fapt face parte din perspectiva unei organizatii/ companii moderne. 


Poate vi se pare ca vorbesc din carti, dar la noi, in cele mai multe cazuri se poarta managementul paternist= adica seful stie tot, iar noi suntem doar umplutura proasta dintr-o placinta proasta. 

Corporatiile, noile companii formate in ultimul timp si la noi se folosesc de acelasi scop: sa atinga excelenta, DAR in acelasi timp sa-si invete angajatii sa gandeasca, sa simta si sa actioneze. 

Dupa parerea mea unele firme pierd foarte mult nu neaparat din punct de vedere economic, al cifrei de afaceri, al profitului etc, ci al increderii in oameni, ca pana la urma oamenii fac parte din motorul unei economii. De ce cred asta? Pentru ca acum nu mai e nevoie sa iti castigi locul prin forta, prin agresivitate, nu e nevoie sa fii indiferent fata aportul celorlalti, nu trebuie sa vezi in colegul de birou un dusman, nu trebuie sa luam mereu o pozitie defensiva si distructiva, ci ar trebui ca firma sa fie un mediu deschis, de colaborare pentru a atrage de noi idei, noi oportunitati pentru toata lumea implicata in acea companie. 

De ce e greu la noi? Pentru ca la noi nu conteaza sa fii stralucit, ci trebuie sa cunosti pe cine trebuie si sa stii pe cine sa pupi in cur

2 comentarii:

  1. Da!
    Corporatia moderna pune negresit accent pe comunicarea din cadrul firmei si pe relatiile interumane intre angajati.
    In plus, ofera posibilitatea ca angajatii sa se imprieteneasca, organizand ceea ce americanii numesc Team Building, sau ceea ce romanii numesc "betie cu colegii".
    Mediul romanesc este intr-o continua transformare, din acest punct de vedere. Sa speram ca transformarea se va solda cu "corporatia moderna".

    RăspundețiȘtergere
  2. Este o problema a umanitatii, nu doar a unei tari. intotdeauna ajuta sa stii cum sa te invarti, dar in general, daca esti bun in meseria ta, ai sanse sa faci ceea ce iti doresti, dar probabil vei "tine in spate" si cativa care n-au idee ce rol ar trebui sa joace ei.

    RăspundețiȘtergere