E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

19 februarie 2012

Întoarcerea

Ce ziceam că am net, ei bine cine oare a uitat să îl plătească? Noi! Şi nu ştiam ce de ce nu merge..
Să trecem la treabă că am ramas datoare cu o recenzie pentru campania vALLuntar. 

De multă vreme nu am mai citit o carte care să mă ducă înapoi puţin în timp, undeva la ţară. De cum am citit prima pagina m-am gândit la universul creat de Marin Preda în Moromeţii şi la destinul şi frământările oamenilor simpli de la ţară.

Povestirile scrise de Viorel Zaicu sunt savuroase, dar şi pline de tâlcuri şi vorbe bătrâneşti. Adunând fiecare detaliu privind obiceiurile, vorbele şi locurile descrise am putea alcătui o mică monografie a satului, unde telefonul, " impozetele", calculatorul, imprimanta, faxul, Bucureştiul sunt încă de neînţeles.

Aici problemele au altă faţă: Ciuli crede că nuca lui este făcătoare de minuni, un sat întreg vede în măgarul Dorel un oracol, ţaica Leanţa se sperie şi crede că nu mai ştie să coacă, ţăranii mai cred că pământul se îmbolnăveşte şi nu ştiu cum să reactioneze în faţa modernizării.

Povestirea care m-a distrat şi care pot să spun că mi-a plăcut cel mai mult este "Cimitirul măgarilor", unde măgarul Dorel devine vedeta satului şi a împrejurimilor după ce refuză să se mişte din drum şi să plece spre casă. Mai târziu, când stăpânul a aflat că grajdul a fost lovit de un fulger i-a dat dreptate măgarului şi a început să creadă că înainte de orice drum sau treabă trebuie să se consulte cu înţelepciunea patrupedului. 

" I se punea întrebarea urechiosului, iar el fie scutura din cap ca taurul lui Şerpelie când dădea să-mpungă - şi atunci petentul pricepea că nu e cazul să purceadă încotro şi-a propus, aşa că-şi făcea alte planuri -, fie clătina surâzător în sus şi-n jos fălcile lunguieţe, ceea ce dădea speranţă celui aflat în nevoia de a şti, fără să poată vedea. "

De la întrebările legate de drumuri, ţăranii au început să îi ceară acordul şi pentru tăierea porcului,  pentru logodne, ajuta la desluşirea viselor, iar cînd a venit vorba de alegeri l-au întrebat cine crede că va ieşi primar.

Mi-a prins bine Întoarcerea lui Viorel Zaicu, m-a făcut să fac un popas prin amintiri şi să îmi aduc aminte de cum era viaţa la ţară, la bunici, de limbajul şugubăţ şi de expresiile mucalite ale ţăranilor.

* această recenzie face parte din campania vALLuntar iniţiată de Editura ALL. 

Puneţi degetele de comentaţi! Trebuie să le dăm de lucru celor de la ALL!

15 comentarii:

  1. Si uite asa mai vin 3 minute de munca pentru cei de al ALL.
    Pare foarte amuzanta cartea descrisa de tine, buna pentru zilele cand simtim nevoia unei portii de buna dispozitie :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să ştii. Pentru a venit la timp, chiar când aveam nevoie de o porţie de râs!

      Ștergere
  2. Pare foarte interesanta, dar si amuzanta cartea! N-am mai citit de ceva vreme o carte cu si despre atmosfera vietii de la tara. O trec pe lista de must-read.
    Iar campania celor de la ALL e foarte buna. Hai sa adunam minute! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu mai citisem ceva romanesc de ceva vreme, dar merge!

      Ștergere
  3. Uau!nu ma asteptam la ceva de genul asta. Si cum pare a fi ceva pe gustul meu, cred ca iar mi-ai dat de treaba, adica de citit. Numa' sa o gasesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. se pare ca cei de la ALL acopera toate gusturile, imposibil sa nu gasesti ceva sa-ti placa. amuzant foc magarul din poveste,interesanta carte!

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, suna putin a "Imposibila intoarcere" a lui Marin Preda. Sa vedem, o am in biblioteca, ceea ce inseamna a o voi citi mai devreme sau mai tarziu :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca si mie (si multor altora) mi(ne)-ar prinde bine o asemenea intoarcere :) - si cartea dar si experienta in sine :).

    RăspundețiȘtergere
  7. O lectura care are si haz e cu atat mai indicata din cand in cand:). Multumim pentru recenzie!
    rux

    RăspundețiȘtergere
  8. mi-e foarte simpatic magarul :) Probabil n-ar fi fost primea mea alegere, dar acum chiar vreau s-o citesc! Of, cate carti merita citite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In fiecare zi descopar cate ceva si nu stiu daca timpul imi iese asa cum il programez...

      Ștergere