E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

28 ianuarie 2012

Cum, cand si ce citim?

Dupa ce am citit un articol foarte bun despre societate, carte si mass-media pe blogul Editurii ALL, Fiecare Om, si dupa ce si Kadia a abordat subiectul, la invitatia ei am zis ca e bine sa scriu ce am pe suflet.

Sondajul realizat de Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), in perioada 15-19 aprilie 2011 arata ca mai mult de jumatate dintre romani, adica 52%, cumpara carti care apar impreuna cu diferite publicatii. Potrivit sondajului, o treime dintre acesti cititori cumpara cartile care apar impreuna cu ziare si reviste doar atunci cand ii intereseaza, 14% le cumpara foarte rar si doar 7% cumpara de fiecare data aceste carti.

Studiul arata ca femeile sunt cele care cumpara cele mai multe carti. Unul din zece respondenti (12%) cheltuie intr-un an sub 50 de lei pentru a-si cumpara carti, dar 1 din 20 de subiecti (adica 5 %) aloca anual peste 1.000 de lei pentru carti.

Peste o treime dintre participantii la studiu sustin ca au citit o carte in ultima luna, 23% au citit o carte in ultima saptamana, iar 12%, in luna curenta. Unul din cinci romani insa a citit o carte in urma cu mai mult de un an, 2% citesc doar carti pentru scoala sau facultate, iar 22% recunosc ca nu citesc deloc.

Astfel de studii nu se pot realiza luand ca esantion toata populatia Romaniei, asa ca nu ne ramane decat sa ne gandim noi cum am putea sa corelam datele din studiile publicatiilor cu ceea ce vedem, auzim si traim zilnic.

Nu stau sa ma gandesc in ce categorie ma incadrez, dar atunci cand nu am sesiune ( ca in momentul de fata) citesc si 2 carti pe saptamana, tinand cont ca am un job full-time si trebuie sa am partea mea de grija de casa, ca restul ii revine lui Razvan, trebuie sa facem mancare, cumparaturi si normal trebuie sa mai rezerv timp si pentru ceva iesiri prin lume.As putea sa tin o lista cu toate cartile citite, dar ma rezum sa numar cate o carte pe saptamana.

Daca ar trebui sa spun care este bugetul pe care il aloc pentru cumpararea cartilor, ar fi tare greu sa il estimez. Depinde! Am avut saptamani in care am cheltuit si 150 de lei pe carti doar de beletristica, am avut zile in care am dat si 50 de lei, iar daca vad o carte pe care mi-o doresc, iar pretul este accesibil, o cumpar, oricum ritmul de cumparare este mai alert decat cel de lecturare.

Probabil pretul este motivul pentru care noi romanii nu cumparam carti. Sunt scumpe. O carte buna, noua, intr-o librarie are pretul intre 27 si 80 de lei. Daca salariul unei persoane este 1000 de lei, din care trebuie sa dea si chirie, sa plateasca utilitati si sa ii ramana pentru mancare, situatia se schimba. Prioritare nu sunt cartile.   Dar pretul unei carti pe care nu ti-o permiti nu inseamna ca nu trebuie sa citesti. Cartile le putem lua cu imprumut fie de la biblioteca, fie de la persoane care stim ca au in casa acea carte.

Ma bucur ca in ultimul an, am vazut mai multe persoane in jurul meu care citesc si ma bucur mai mult cand reusesc sa mai conving pe cineva ca o carte citita pe luna, nu urzica! Dimineata in metrou, in acelasi vagon, suntem cu siguranta 5 persoane care citim.

Voi cum, cand, pe unde si ce mai cititi?


5 comentarii:

  1. Bun! Real si trist, ca majoritatea lucrurilor analizare pe la noi. E pacat ca multi au impresia ca este pierdere de vreme sa citesti, insa nici macar nu incearca...asta este marea meteahna.

    Nu stii ce citesc romanii?
    Remember:
    http://ianculescuhimself.blogspot.com/2011/02/ce-citesc-romanii.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ce citesc romanii: ziare cu poze multe, poze cu gagici! :)) Am incercat sa nu ii mai bag la numarat pe cei cu toate prostiile de ziare, ci doar pe cei care au carti.

      Ștergere
  2. Din păcate, o spun cu o oarecare tristețe 2011 a fost foarte slăbuț pentru mine la capitolul citit, am citit ceva, dar nici vorbă să mai am timp să și povestesc despre ce am citit.Sper să recuperez anul ăsta...

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru lamuriri, nu stiam de sondaj, dar se lamuresc multe dintre intrebarile mele :)
    Cred sincer ca acum nu este mai rau decat atunci cand am crescut noi, cand cu greu puteam gasi carti in librarii, in afara de cele de propaganda si era un adevarat trafic de carti pe sub mana, incat aceeasi carte era citita de un bloc intreg. Este insa mult mai usor sa gasesti scuze si sa iti justifici lipsa de interes pentru lectura acuzand sistemul sau economia. In fond, esti ceea ce alegi.

    RăspundețiȘtergere