E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

11 noiembrie 2011

Zile intunecate ( si aglomerate)

Ma tot cearta Andreea, recunosc am neglijat punctele de pe aici, dar imi revin. Deocamdata va las sa cititi recomandarea trimisa de Andreea! Lectura placuta! 

Zile intunecate- Yrsa Sigurdardottir

Dupa primul roman pe care l-am citit scris de aceasta autoare nordica, am cautat adesea si alte carti ale sale, caci ceea ce citisem ma captivase intr-un fel unic, prin atmosfera nu doar misterioasa, ci mai ales stranie, pe care am regasit-o si in acest al doilea roman. Prezenta invizibila dar resimitita permanent, fila cu fila, a unei forte dincolo de puterile noastre de perceptie, venita parca dintr-o alta lume, e factorul predominant ce m-a tinut cu sufletul la gura si cu cartea in mana. Nu mai aveam rabdare pentru a afla dezlegarea misterului. Si nici nu-mi sta in obicei sa sar peste capitole, caci fiecare pasaj ar putea contine una din sutele de piese din care se constituie puzzle-ul enigmatic.
E o lectura usoara, relaxanta si antrenanta deopotriva, fara a putea fi catalogata o carte de duzina, cum se intampla sa fie numite cartile politiste. Eu, ca impatimit al acestui gen, pot spune ca aceasta, ca si altele din aceasta serie neagra, daca nu toate, se ridica deasupra mediei romanelor politiste atat prin stilul in care sunt scrise, cat si prin constructia intrigii, mereu ssurprinzatoare, ce depaseste tiparele binecunoscute pana acum.

Cea mai mare parte a actiunii se desfasoara in Groenlanda, ceea ce da o aura si mai mare de mister, date fiind caracteristicile acestui tinut slab populat, conditiile climatice si sociale, oamenii si obiceiurile locului. O echipa de muncitori islandezi lucreaza acolo si, la un moment dat, toti parasesc tabara, cu exceptia a doi dintre ei ce dispar in mod misterios. Cu cateva luni in urma, mai disparuse o angajata, dar se daduse vina pe conditiile meteo vitrege si activitatea a decurs fara probleme. Dupa disparitia celor doi muncitori insa, lucrurile se complica, iar echipa venita sa verifice situatia de la fata locului se confrunta cu intamplari si situatii tot mai ciudate. Nu se poate bizui nici pe ajutorul putinilor localnici, care considera locul pe care e asezata tabara un loc blestemat.

Ce mister planeaza asupra zonei acesteia si cum se explica straniile disparitii? Si nu doar disparitiile, ci si straniile lucruri pe care le descopera investigatorii?...Va las sa descoperiti singuri. Este prea incitant ca s adezvalui mai mult.

2 comentarii:

  1. Nu stiu pe unde pe fb am vazut ca ai cartea Sanctus. Ai citit-o? Aveam nevoie de opinii apropiate despre ea.

    RăspundețiȘtergere
  2. O am! Inca nu am citit-o, mai intai e pe lista lui Razvan, deci pe el trebuie sa il bati la cap! :)))

    RăspundețiȘtergere