E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

16 octombrie 2012

Să aveţi poftă la citit!

Studiile spun că tinerii citesc din ce în ce mai puţin. Realitatea ce spune? Nu vorbesc aici de postul tv sau de realitatea povestită prin ziare, bloguri, reviste, ci de realitatea în care eu, tu, noi trăim. Mie mi se pare că lumea citeşte. Poate doar mi se pare, să zicem că e doar parerea mea.

Aseară la Absintheria Sixtina, am fost la Lectura 2.0. Invitaţi frumoşi şi oameni care citesc, aşa au spus ei şi tind să îi cred.
Despre ce am vorbit?

- Despre cărţi. Despre diferenţele dintre generaţiile de cititori şi mai ales despre cum am putea compara şi cum am putea să ne dăm seama cine citeşte mai mult. Socoteala o facem după numărul de caractere, după numărul de pagini, cărţi sau doar după numărul de cărţi cumpărate?

Am aflat că şi înainte erau oameni care cumpărau cărţi cu sacul doar că dădeau bine în bibliotecă, doar că era la moda şi aveau coperte frumoase. Moda asta nu a murit nici acum. Sunt sigură că nu toată lumea citeşte tot ce are pe rafturi. 

Poate că uneori preţurile mari incomodează buzunarul, iar oamenii pun în balanţă preţul unei cărţi cu preţul unui kilogram de carne. Este adevărat că unele au preţuri exagerat de mari, dar mîncarea îţi umple stomacul în ziua respectivă, iar cartea îţi umple imaginaţia, gândirea, tot restul vieţii. Ca şi cum ai încerca să compari sau să faci legătura dintre o balena şi poantele unei balerine. 

Mulţi nu citesc o carte dacă au văzut filmul. Greşit. Carte îţi oferă nenumărate versiuni, universuri care le iei, le aşezi, le colorezi aşa cum vrei în ce straturi vrei şi le visezi cum vrei, însă un film îţi arată doar ce vrea el sau mai bine zis doar ce a vrut echipa din spatele lui. 
Îmi place să caut filmele făcute după cărţile preferate sau care m-au impresionat, dar descopar că nimic din acel film nu o să ma mai încânte la fel de mult, nici costume, nici interpretări şi nici actori.

Mulţi citesc în funcţie de recomandările primite. Nu de multe ori, prieteni buni, cititori înrăiţi ca mine, mi-au recomandat o carte care lor poate le-a dărâmat universul, iar la mine nu a avut rezultatul dorit de ei şi nici de mine. Sfatul meu este să citiţi orice vă face cu ochiul, fie că vă place coperta, fie că vă place scriitorul, titlul sau ce e scris pe spate, citiţi! Niciodată nu ştii ce perla găseşti în 200 de pagini.

S-au discutat multe şi mărunte, dar importante, de nici nu îmi mai amintesc. Important e că lumea a fost prezenta şi activă. Aş vrea să se organizeze mai des astfel de întâlniri, unde poate mai reuşim să convertim la citit şi pe altii mai virgini în ale cărţilor, mai ales că avem atâtea mijloace, de la cărţile de toate zilele, până la cele online, ebook-uri sau mai ştiu ce invenţii se pun la cale. 

PS: trebuie, dar e musai să mulţumesc Editurii ALL, care are grijă de noi mai mereu ca nu cumva să rămânem în urmă cu cititul şi ne da o atenţie valoroasă. Multumesc Loredana pentru cărţi!



4 comentarii:

  1. Ma gandeam ca ai sa faci un review la intalnirea de aseara, si ma ganeam bine.
    Bravos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pofta e şi încă destulă.Viaţa e prea scurta. Dar să ştii că, într-adevăr vad mai mulţi citind şi parcă mă bucur privindu-i.

    RăspundețiȘtergere
  3. Și eu parcă am văzut mai multă lume citind în ultima vreme. Sau am auzit. Din păcate, am observat că cititul e cumva la modă. Adică dă bine să citești. Iar dacă stăm să analizăm rezultatele, sunt un pic sceptic. Pentru că dacă citești în mod regulat, îți dai și tu seama că se spune „cartea pe care am citit-o” și nu „cartea care am citit-o”. Cred că nu exagerez dacă spun că peste 80% dintre oamenii pe care îi aud vorbind aleg varianta greșită, asta având în vedere că mă învârt în cercuri destul de selecte sau hai să zic măcar de oameni educați și cu facultate (nu, nu Spiru). Dar na, poate totuși ne îndreptăm într-o direcție bună și o să se mai schimbe procentul ăsta, cine știe. Ah, și depinde și ce citești. Îmi amintesc că eram mai de mult la Diverta și văd un tip din-ăla gen „burtos cu merțan” cu un vraf de cărți în mână. Am rămas impresionat, până când îl văd la casă scoțându-și telefoanele și punându-le pe tejghea, timp în care am putut să observ și cărțile scrise de Mihaela Rădulescu, Cătălin Botezatu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista si o explicatie. Faptul ca citesti nu inseamna ca esti si cult. Poti foarte simplu sa citesti carti selfhelpice, sau carti de mana a treia. Este adevarat, sunt tot carti, insa nu stimuleaza nici imaginatia, nici creativitatea.

      Nu este suficient sa citesti orice. Important este ca din interior sa se dezvolte pasiunea pentru lectura orientata catre carti, nu catre articole semi-obscure trase de urechi pana ajung la dimensiuni sufient de mari pentru a putea fi tiparite.

      Ștergere